lördag, januari 15, 2011

Inte imponerad av SVT

Det har nog inte undgått någon att SVT ska göra ett nytt hundprogram och att det ute i cyberspace, byggs barikader och protesteras hej vilt. Själv begriper jag inte varför det ska vara så förbaskat svårt att skapa ett hundprogram som är vettigt och på ett begripligt sätt kan föra fram det som är viktigt när man tar på sig ansvaret för ett husdjur.

I grunden kan idén vara nog så behjärtansvärd. Det finns massor av vuxna hundar som sitter i hundstallar och där engagerade frivilliga söker med ljus och lykta efter nya hem innan deras korta tidsfrist löper ut och man tvingas ta bort friska hundar. Det behöver belysas att det finns ett alternativ till att köpa hem en valp.

Det är förresten inte bara i hundstall som det finns hundar som behöver nya hem. Det finns massor av annonser på blocket och andra annonssidor. Det är inte heller ovanligt att kennlar har hundar som har kommit i retur av ett eller annat skäl. Hunden i vårt hushåll är ett exempel på den sistnämnda.

Det som jag inte tycker om med programidén är att familjerna ska ha hem en mindre flock hundar och sedan välja bort efter hand. Ansvariga för programmet jämställer det med att man lämnar hem sin hund hos en bekant ett par dagar och det tycker jag är beklagansvärt långt ifrån sanningen.

Lämnar jag hem min hund hos en bekant som har andra hundar så har vi varit där tidigare och "inskolat" oss på den platsen. Hundarna som finns där är redan trygga i de regler och den ordning som råder och det finns en rangordning. Viktigast av allt, där finns ett lugn och en trygghet.

För det är just lugn och trygghet som en omplaceringshund behöver. Den behöver få tid att hitta sin plats, få förtroende för sin nya flock, att få landa och känna att här, här är jag trygg. Det är inget som sker på ett par futtiga dagar. Det är inget som sker när det landar en mindre flock där alla hundarna är "new kids on the block" och där de som ska ha hundarna i sin vård, kanske inte är de mest rutinerade hundmänniskorna.

Det är nämligen min nästa kritiska punkt. Vad händer när SVTs kameror slutar filma och stålkastarna släcks? När SVTs okända men omskrivna "hundexperter" försvinner ur bilden? En omplacering har sina negativa sidor. Har hunden farit illa tidigare så kan den ha tillitsproblem som yttrar sig på olika sätt. Den kan vara rysligt understimulerad eller ovan vid regler. Vad händer när hunden sätter sig upp och utmanar sin nya omgivning?

Själv är jag uppvuxen med hund, Lyckan är uppvuxen med hund och vi stod bara och stirrade på den grå unghunden som hade gjort entré i vårt hem och hade starka åsikter om vem som bestämde och hur saker och ting skulle vara. Naturligtvis gick de rakt emot våra. Våra kunskaper skulle snart vara satta på prövning och det var ingen självklarhet hur utgången skulle bli. Dessutom var det ingen quick-fix, ingen falsk Cesar Millan-lösning på 15 min.

Att ta hand om en hund är ett enormt ansvar. Få hundar är lyckliga med att bara få godis, klappar och enstaka promenader. Vi ska visst påvisa att det finns massor med hundar som behöver nya hem men SVTs hund-Robinson är inte sättet att göra det på.

/Sanna som inte gillar när djur riskerar att fara illa för nöjes skull

1 kommentar:

Anonym sa...

Så bra skrivet! Skriv gärna på namnlistan mot den horribla såpan och du får gärna hjälpa till att sprida den

http://www.namninsamling.com/site/get.asp?Huset_fullt_av_hundar

Det arbetas febrilt runt om i Sverige på att försöka stoppa eländet och här kan du läsa mer
http://hundifamiljen.weebly.com/index.html