torsdag, oktober 30, 2008

Stackars taxar

Är det något jag inte tål så är det när djur inte behandlas rätt av oss människor. Vi ser oss som högre stående och då borde vi också värna om de djur vi tar hand om och omger oss med. Det verkar dock inte vara en självklarhet för alla och det finns alldeles för många sätt som man kan missköta ett djur på. De senaste dagarnas skriverier om "taxmannen" är ett ypperligt exempel.

För två år sedan omhändertog polis och djurskyddsinspektörer ett 70-tal hundar på hans "kennel". Mannen hade då redan varit fråntagen sitt bevis/godkännande från Svenska Kennelklubben sedan ett bra tag. Orsaken till att han blev av med det var enkel - han följde inte reglerna. Tikarna parades alldeles för ofta, det korsavlades och inavlades i en enda salig röra. Hundar såldes med registreringspapper, utan registreringspapper och vaccineringar och chippning fanns det inte ett spår efter men å andra sidan var valparna billiga 4500:- och vem i hela friden kan motstå en bedårande liten taxvalp oavsett hur dens blodslinjer ser ut?

När polis och djurskyddsmyndigheter slog till förra gången, fann de taxar, massor av taxar och de förvarades i trånga rasthagar som hade ett underlag av lervälling och avföring, de förvarades i trånga burar och kartonger inomhus och vart helst det nu gick att trycka in dem. Polisen var tvungen att vara med eftersom mannen hotatde djurskyddsinspektörerna och veterinärerna som var på plats och det fortsatte han med även efter det att hundarna var hämtade. Däck har skurits itu på bilar, lack har repats och hotfulla meddelanden har inkommit.

Samtidigt gick "taxmannen" under jorden. Han har sökts högt och lågt av diverse olika myndigheter, både med och utan polisens hjälp. Rent plötsligt började det återigen dyka upp annonser på både nätet och i tidningarna om taxvalpar, samma pris och valparna var både utan papper, vaccinering och chippning. Samma valp förekom i bild mer än en gång och det krävs ju inte någon större tankeinsats för att komma fram till att det är samma person som är igång igen men denna gången använder någon form av bulvan. Annonserna kom även väldigt frekvent i tidningarna och annonserna på nätet låg kvar väldigt länge, försvann någon vecka för att sedan dyka upp igen nästan identiska.

I helgen som gick fick polisen återigen i tips och slog till på det snabbt - resultatet - 47 omhändertagna taxar och ett antal fåglar. Förra omgångens hundar omplacerades över hela landet och folk flög tom ner från norra sverige för att hämta taxar och ge dem bra hem och denna omgångens valpar verkar bli lika lättplacerade. Själv tycker jag att de är bedårande och skulle säkerligen kunna ta hem varenda en för taxvalpar - det finns inget sötare inte ens weimizvalparna är så söta som de är. Dock besinnar jag mig, jag skulle så gärna vilja men med tanke på inavelsgraden finns det ganska många risker.

Lägger med en del av länkarna kring det hela:
http://sydsvenskan.se/skane/trelleborg/article384216/Grym-uppfodning-fortsatte-under-jord.html
http://www.trelleborgsallehanda.se/article/20081030/TRELLEBORG/651451417/1077/&/47-taxar-fick-fristad-pa-pensionat-i-Skane
http://www.kvp.se/nyheter/1.1349338/50-aring-levde-med-47-taxar
http://www.kvp.se/nyheter/1.1352275/taxarna-har-hittat-hem

Från första omgången:
http://www.expressen.se/1.624133
http://www.expressen.se/1.413466

Inga kommentarer: