torsdag, juni 14, 2012

Projekt byta löpstil - del 1

Barfotalöpning var något som enligt många, kom i kölvattnet på rådande löparhype. Själv är jag inte såld på idén, kanske på grund av att jag alltid har haft problem med benhinnorna och har, vad jag trodde fram till igår, en rejäl pronation när jag springer. Det sistnämnda resulterade i pinsamma inlägg i skorna, redan i unga år och jag har under åren lagt ut stora pengar på att alltid prova ut noga och köpa träningsskor som ska stötta och dämpa.

Av den enkla anledningen, har jag visserligen läst om barfotakulturen och tyckt att den har varit intressant om än lite överdriven. Jag har också tänkt att den inte är något för mig. Alla som någonsin har haft minsta smärta i benhinnorna, vet hur negativt det påverkar träningen. Mina benhinnor smärtar alltid vid träning. Det är något idrottsläkarna har konstaterat att jag får leva med.

Igår var jag och Lyckan i butiken Fotkultur. De har specialiserat sig och säljer bara "barfotaskor". Orsaken till besöket var att Lyckan ville ha multisportskor som var lätta och gick att springa med i vatten. Vi springer ofta längs stranden och man dundrar ogärna i vattnet med vanliga löpardojor, de blir ju hur tunga som helst och tar god tid på sig att torka.

Butiken är liten men personalen är hjälpsam och kunnig. Jag kunde inte låta bli att prova ett par fivefinger-dojor och de var precis så sköna och lätta som jag hade trott. Började diskutera löpning och skor och snart stod jag på butikens löpband och fick min löpstil filmad.

Kan bara konstatera att min löpstil var precis så tung som den alltid känts. Jag går på broms och ödslar energi på fel saker. Nu är planen att ändra löpstilen. Kan vara nog så svårt. Min kropp har extremt svårt att ändra sitt rörelseschema. Jag står inför en smärtsam men spännande uppgift!

/Sanna

Inga kommentarer: