tisdag, juni 10, 2008

Intressant artikel

Hittade en artikel i nätupplagan av Trelleborgs Allehanda, en av de tidningar jag dagligen läser över nätet. Först tänkte jag bara länka till den men sedan bestämde jag mig för att lägga upp den i sin helhet här på bloggen. Jag har suttit och funderat en hel del kring artikeln och dens innebörd men får inte riktigt ihop funderingarna så att jag kan skriva ner dem.

Polisen reagerar mot vapenkopior
Publicerad: 10 juni 2008, 02:00
Trelleborg

–Med en sådan här riktad mot mig funderar jag inte på om den är riktig eller inte, säger Bo Göran Nilsson på Trelleborgspolisen och visar upp en exakt kopia av en M16 automatkarbin. Man riskerar att bli skjuten av polisen.
På en meters avstånd går det inte att skilja en soft airgun, som Bo Göran Nilsson vid Trelleborgspolisen håller upp, från en riktig M16-karbin. Någon hittade ett vapen i närheten av Falsterbo Golfklubb och lämnade in det i golfklubbens reception. Vapnet hämtades sedan till polisen i Trelleborg. Det visade sig vara en soft airgun som in i minsta detalj är identiskt med ett riktigt vapen.

- Föräldrar köper sådana här vapen till sina barn trots att det egentligen är 18-årsgräns för dem, säger Henrik Linbacker, också han polis i Trelleborg. Säljarna måste också vara mer aktiva med att kontrollera köparna. Man tar det här för ett riktigt vapen. Det är helt vansinnigt.Utifrån sett går det inte att skilja vapnet från ett riktigt, skarpt, vapen. Till och med den riktiga kalibern är instansad i plåten, säkringen är identisk, man gör samma mantelrörelse. Det går till och med att skjuta automateld med eldriften.

- Någon råkade gå in på en mack i Malmö under en filminspelning och glömda att han hade vapnet med sig, berättar Bo Göran Nilsson. Larmet tog en stor del av resurserna i Malmö. Ungdomarna tänker sig inte för men vi vill att föräldrarna ska göra det.För några år sedan höll en ung man i Stockholm på att bli skjuten av polisen. Han hoppade fram framför två fotpatrullerande poliser med en soft airgun. Båda poliserna drog sina vapen, beredda att skjuta.
- Det finns ingen anledning att tveka i sådana lägen, säger Henrik Linbacker.
/Sanna som funderar över samhällets framtid

3 kommentarer:

Anonym sa...

Helt rätt från polisens sida. Föräldrar bör ta större ansvar för vad deras barn gör.

Anonym sa...

Pinsamt att stå i tidning och representera ordningsmakten och prata om de slående likheterna mellan leksak och vapen, och så kan man inte ens bemöda sig med att leta upp rätt namn på bössan ifråga..

Det där är en SCAR.
Rambo använder en M16.

Just sayin..

Sanna sa...

Nja nu är ju visserligen artikeln några år gammal men...

om jag inte minns fel så fanns det flera bilder i artikeln på flera olika vapen så det kan ju faktiskt vara fel bild i förhållande till texten