Halloweenmuffins
50g mjölkchoklad (jag använde lite mer "vuxen" choklad dvs mörk m. hög kakaohalt)
1 banan
4-5 msk saft av citron
250g mjöl
2tsk bakpulver
1/2 tsk bikarbonat
1 nypa salt
2 ägg
70g socker
4 msk olja (jag använde solrosolja)
knappt 1 dl lättfil
200g florsocker
2 tsk kakao
gul och röd karamellfärg
1 Sätt ugnen på 180 grader. Fixelidona till med alla formar. Jag sätter formarna rakt ner i en muffinsplåt för då pressar inte tyngden av smeten ut formarna. Riv chokladen, mosa bananen och rör ihop 2msk citronsaft med banansmeten.
2 Rör ihop choklad, mjöl, bakpulver, bikarbonat samt salt i en en skål. Vispa ihop ägg och socker till en pösig smet i en annan skål och tillsätt olja, lättfilen och slutligen banansmeten. Rör ner de torra ingredienserna i smeten
3 Fyll formarna till max 3/4. Grädda mitt i ugnen i ca 25 minuter. Låt muffinsen "vila" i 5 minuter innan du tar ut dem ur muffinsplåten och låter dem svalna.
4 Rör ihop florsockret med resten av citronsaften till en tjock glasyr (min citronsaft tog slut så jag använde saften från en Sweetie för att dryga ut den, eftersom det är en citrusfrukt det med och det blev en rätt häftig smakeffekt). Färga 2 msk av glasyren med kakao och stoppa i liten fryspåse som du klipper ett litet hål i eller om man har en väldigt liten och fin sprits. Receptet säger att hälften av muffinsarna ska ha vit glasyr, men jag gjorde alla orange. Vill man ha vita får man lägga en del av glasyren åt sidan. Använd karamellfärgerna till att blanda fram orange färg och ta det försiktigt och dutta hellre i lite färg flera gånger tills du får den nyans du vill ha.
5 Bred ut glasyr över en muffins, spritsa ut brun glasyr i cirklar som du sedan drar ut med en tandpetare så att det ser ut som spindelväv. Gör en muffins i taget. Jag lade glasyr på 4 stycken i första omgången och glasyren hann stelna lite väl mycket för att det skulle bli ett fint utdraget spindelvävsmönster. Det blev fula djupa skåror som inte återslöt sig.
När glasyren har stelnat är det bara att hugga in!

1 kommentar:
Tackar! har nu sparat receptet och ska försöka prova dom en gång när baklusten faller på!
Skicka en kommentar